Mit ad a Sport?

Mit ad a sport?

 

A válasz egyszerű: magát az EMBERT! Céltudatos, sikeres, önmagát ismerő embert, akivé válsz a sport által.

 

Érdemes azonban elmélyülni a válaszadásban, hiszen ekkor derül ki mennyi mindent ad, mennyi mindenre tanít meg a sport. Nevel, jutalmaz, kihívásokkal tűzdeli tele a napokat akár a szülők, vagy az iskola, ám mindezt remek társaságban, szórakoztatva teszi.

 

Általa barátokra lelsz, egy közösség fontos tagjává válsz. Talán ez az, amiért a legtöbb lány és srác belevág ebbe az életre szóló kalandba. Az edzőtársak ott vannak veled jóban-rosszban, napsütésben és fagyban egyaránt. Nélkülük az első evezőcsapások sokkal nehezebbek volnának, ők azonban átsegítenek a nehézségeken. Biztatnak akkor is, amikor az első megtett 10 méteren háromszor borulsz a hajóddal, amikor a futóedzés második körénél, már alig kapsz levegőt vagy amikor ötven fekvőtámasz helyett a tizediknél már remeg a kezed.  Csapatjátékos válik belőled, annak ellenére is, hogy egyéni sportot űzöl. Együtt edzetek egész évben, így bár a versenyeken vetélytársak vagytok, a másik sikerének mégis ugyanúgy tudsz majd örülni, mint sajátodénak. Az edzőtársakkal átélt élmények életre szóló barátságokat kovácsolnak. Ők az edzésen kívül is ugyanolyan fontosak lesznek életedben, rájuk bármikor számíthatsz.

 

A szabadlevegőn töltött órák alatt a legegyszerűbb módon lépsz ki a mókuskerékből, szakadsz ki a megszokottból. Itt könnyedén levezetheted az iskolában vagy munkahelyeden felgyülemlett stresszt. Az igazi pihenés aktívan telik, és nem a TV, a számítógép előtti magányos unaloműzéssel, punnyadással. Így egyszerre kikapcsol és fel is tölt.

 

Minden megmérettetés - legyen az egy laza délutáni futás, egy izzasztó edzés vagy éppen egy komoly verseny - segít felkészülnöd az életben való helytállásra. Az élettől azonban sokszor csak egy esélyt kapsz rátermettséged bizonyítására, míg a sport ennél sokkal engedékenyebb tanító. Ha beborulsz a hajóddal, elég csupán kiönteni a vizet a belőle, megrázni magad és máris újra vízre szállhatsz - minden alkalommal egyre nagyobb eltökéltséggel. Általa megtanulhatsz becsületesen győzni, és emelt fővel veszíteni. Egy sportolót a bukás csak megerősíti, és örömmel feszül neki újra célja elérésének, hiszen számára a mozgás maga az öröm, a győzelem csak hab a tortán.

 

A rendszeres sportolás az önbizalom legbiztosabb forrása. Közben határozottá válsz, megtanulsz gyorsan és hatékonyan dönteni. Sosem fog gondot okozni, hogy áldozatot hozz, hogy rendszert vigyél az életedbe. Nem megy majd nehezen a korai kelés, sőt alig tudsz majd elaludni este, úgy várod a holnapi edzést, versenyt.

 

Itt valódi példaképekre lelhetsz, nem egy színész által eljátszott karaktert bálványozol, aki a film végén csalódást okoz. Ők hús-vér emberek, igazi célokkal és valódi eredményekkel. Sőt, később magad is mintává válhatsz, hiszen mindazt, amit tanultál társaidtól, edződtől, te is továbbadhatod majd. Ez a körforgás őrzi meg a sport tisztaságát, értékeit!

 

Olyan szemléletre teszel szert, mely által sikeres lehetsz, bármerre is sodorjon az élet. Egy iskolai vizsga is könnyed megmérettetéssé válik csupán, hiszen magtanulod, ha felkészültél, nincs miért izgulni, a maximumot fogod kihozni magadból. A sport kitágítja tudatodat, segít önmagad megismerésében, határaid felfedezésében és azok kitágításában. A sporttársaknak, barátoknak köszönhetően a sportszerűség eszménye mellett, sok csibészséget is tanulhatsz majd, megtudod, hogy mi is az a “betyárbecsület”.

 

Olyan dolgokra leszel képes, melyről álmodni sem mertél korábban, és már csak egy jóízűt nevetsz arra gondolva, mikor még több időt töltöttél a vízben, mint a hajódban, vagy amikor még remegett a kezed a tizedik fekvőtámasznál.

 

A sport egy lehetőség mindenki számára! Élj vele!

Last modified on 07 júl. 2015