Tíz érzés, amit a sport adhat egy srácnak

Kozmann Györgyöt senkinek nem kell bemutatni. A kétszeres olimpiai bronzérmes, ötszörös világ- és négyszeres  Európa-bajnok sportoló ikonikus alakja a magyar kajak-kenu szakágnak. Minden tekintetben testhezállónak éreztem, ha Gyurihoz fordulok annak kiderítése ügyében, melyek azok a dolgok, amelyek óhatatlanul is részévé válnak egy fiatalnak, ha úgy dönt, sportolni kezd.

Hogyan vált szenvedélyeddé a kenuzás? Miként kezdődött a kis Kozmann Gyuri karrierje?

Mint a legtöbb dologban az életben, nálam is egy jó pedagógus kellett az induláshoz. Sziklenka Laci bácsi, első edzőm, egy osztályfőnöki órán az eszkimó kajakosokról és az indián kenusokról mesélt nekünk. A beszámoló olyan elementáris erővel hatott rám, hogy egyenes vonallal jelölte ki a későbbi utamat. Természetesen lényeges elem az is, hogy Pakson a víz, a Duna az életünk szerves része volt, ami szintén kellő alapot adott. A vízitúrák adta élmények, a vadregényes táborozások, a külső szemlélő számára elképzelhetetlenül erős csapatszellem, a szabad ég alatt történő mozgás öröme mind-mind olyan dolgok, amelyek elköteleznek egy srácot, hogy szeresse ezt a sportot. 

Összeszedtem tíz olyan életérzést, tulajdonságot, amelyről úgy gondoltam, hogy az edzések és versenyek során felvértezik a fiatalokat . Elmondanád mit gondolsz róluk?

Természetesen, kezdhetjük!

Világos célok.

Ez nagyon betalált! Éppen tegnap voltam szemtanúja egy érdekes szituációnak. Az egyik ifi lány versenyző, felöltözve, munkára készen várta az edzőjét, aki a tréning előtt 2-3 perccel esett be az alkalomra. A leányzó bizony nagyon szigorú tekintettel, nyomatékosan az órájára pillantgatva próbálta jelezni, hogy helytelennek találja a késést. A hideg futkosott a hátamon, hogy milyen céltudatos tud lenni egy fiatal sportoló, hogy elérje, amit kitűzött maga elé. Az elmúlt évek munkája tette ilyenné, ez már bele van kódolva a személyiségébe, aminek akkor is hasznát veszi a későbbi civil életben, ha nem válik belőle felnőtt profi versenyző. 

2.  Alázat, tisztelet.

Életem jelentős részét fél térden töltöttem a kenuban, ez már eleve az elvégzett munka iránti alázat jelképe. Nálunk rajt és célvonal van és közte a pálya. Itt nem érhetsz el sikert anélkül, hogy elvégeznéd a munkát, ide kevés a tehetség. Tisztelned, becsülnöd kell, amit csinálsz, önmagadat és azokat, akik körülötted vannak, edzők, csapattársak, szülők és pedagógusok. 

3. Küzdőszellem, kitartás.

Bizony megtanít erre a sport. A sok-sok óra, amit a vízen töltesz napsütésben, melegben, hidegben, esőben nemcsak az izmokat acélozza meg, de a lelket is, szívóssá és elhivatottá tesz, nem adod fel soha!

4. Koncentráció.

A rajt- és a célvonal között mindent bele kell adni. Nincs elmélázás, kalandozás, azalatt a néhány perc alatt bizony minden idegszáladdal egy dologra kell figyelned, hogy teljes erővel haladj a cél felé. Egyértelműen erősíti a koncentrációkészséget a sportolás.

5. Lemondás, önfegyelem.

Minden nyáron Dunavarsányban edzőtáboroztunk fiatal koromban. A barátaim viszont a Balatonon nyaraltak. Hiányoztak, mégis tudtam, ahhoz, hogy elérjem a céljaimat, nekem ott kell lennem, ahol vagyok, el kell végeznem a kiszabott munkát. A későbbi években is visszafogottabb életet éltem, mint a többség, de tudtam, megéri, természetes velejárójának tartottam ezt, soha nem éreztem áldozatnak magam.

6. Siker- és kudarcélmények.

Rendkívül fontos dolgok! Az eredmények eléréséig soha senkinek nem vezet aranyérmekkel kikövezett út! Mindig vannak kisebb-nagyobb kudarcok. Ezekből is tanulni kell. A sikeres embert pontosan az különbözteti meg a sikertelentől, hogy feldolgozza a kudarcokat és hajtóerőt kovácsol belőlük. A sikereket pedig a helyén kezeli, nem száll el tőle, továbbra is tudja, honnan érkezett. Ennek a két dolognak az átélése kulcsfontosságú minden fiatal számára!

7. Határozottság, önbizalom

Itt van nagyon fontos szerepe a szülőknek és a pedagógusoknak, az edzőknek! El kell hitetnünk a gyerekekkel, hogy meg tudják csinálni azt, ami elterveztek, hogy a kudarcaik csupán útjelző táblák, nem visszahúzó csapdák. Ha bíznak a nevelőben és bíznak önmagukban, akkor nem létezik lehetetlen.

8. Barátságok, közösségi élmények

Soha nem próbáltam ki, de úgy sejtem, hogy a mai napig fel tudnám sorolni azt a nyolcvan főt, akikkel annak idején együtt sportoltunk Pakson gyerekként, legalább a felével azóta is tartom a kapcsolatot. Hihetetlenül erős csapatszellem van a kajak-kenusok között, életre szóló barátságok szövődnek a klubokban.

9. Sportszerűség

Az év 90%-át együtt töltik a versenyzők, közösen dolgoznak. A hazai versenyeken ugyanakkor egymás vetélytársaiként szállnak kenuba és kajakba. Mégis úgy tudnak örülni a másik sikerének, mintha a sajátjuk lenne.

10. Egészség

A kajak-kenus fiatal szinte az egész évben készül, edz, a szabad ég alatt, jó levegőn, melegben, hidegben egyaránt. Olyan elképesztő állóképességet és erős immunrendszert ad ez, hogy messzire kerüli őket a betegség. Ez teszi kerekké a történetet. Erős, egészséges, kiegyensúlyozott és céltudatos fiatalokat adnak a klubok a társadalomnak. Kell ennél több?

Last modified on 07 júl. 2015