Print this page

Szülő, mint edző

Szinte minden sportágban  - legyen az csapatjáték vagy egyéni versenyszám - különleges témának számít a gyermek, az edző és a szülő közötti egyedi kapcsolat. Ez a minden tekintetben sajátos hármas viszony úgy gondoltuk megér egy rövid bejegyzést, hiszen rendkívül fontosnak találjuk a harmonikus kötelék kialakítását a szülőkkel, akik rendkívül nagy segítséget, biztos hátteret jelentenek. Szükséges azonban néhány alapvető dolog tisztázása.

Aki fiatalokkal foglalkozik, tudatában van annak, hogy a gyerekek edzése sok tekintetben eltér a felnőtt sportolókkal való foglalkozástól. Sokkal több pedagógiai és pszichológiai elemet kell figyelembe vennünk és alkalmaznunk, miközben a jövő élsportolóinak képességeit és készségeit fejlesztjük. Ebben a rendkívül összetett, nehéz, ugyanakkor hihetetlenül felemelő és megtisztelő munkában a szülőknek is fontos szerep jut. Mindenekelőtt ők teremtik elő azokat az anyagiakat, amelyek alapját képezik, hogy a srácok sportolhassanak, támogatják egyesületünket, részt vesznek közös programjainkon,  velünk táboroznak, kirándulnak, helytállnak a különböző élethelyzetekben. Ezek olyan fontos dolgok, amelyek miatt hatalmas köszönettel tartozunk mindannyiuknak!

Fontos információkat kaphatunk a szülőktől a személyes beszélgetések során, a kirándulások, túrák alkalmával, a szülői értekezleteken a srácokról, olyan lényeges infókat, amelyeket mindenképp figyelembe veszünk a gyermek felkészítése során. Minden fiatal más egyéniség, máshogy kell kezelni, más miliőből érkezik, épp ezért ezeket az üzeneteket kiemeltként kezeljük és figyelembe vesszük tevékenységünk során. A szakmai munka kialakítása, az edzések levezetése, a konkrét technikai tanácsok kiosztása azonban már a szakemberek, az edzők feladata. Azért vagyunk mi, hogy a csemeték minél ügyesebbek legyenek, hatékonyabb munkát végezzenek és nem utolsó sorban, hogy szívből szeressék is azt, amit csinálnak, tiszteljék a vizet, a kajakot, a kenut. A fiatalokra az esetek jelentős részében komoly plusz terhet rak, ha a szülő árgus szemmel követi minden mozdulatukat a víz mellett. Ha tanácsokat is osztogat, bírál, korhol, az pedig a lehető legrosszabb opció. Az ifjaknak lehetetlen így teljes átéléssel, önfeledten belemerülni a munkába, hiszen apu vagy anyu szeme előtt mindenki másként viselkedik, önkéntelenül is próbál jobban megfelelni. Az pedig a rémálmok netovábbja - bár nálunk ilyen nem fordul elő -, amikor az edző munkáját is nyilvános bírálat éri. 

Ne terheljék az ősök a csemetét túlzott elvárásokkal! Mi tisztában vagyunk azzal, melyik srácnak milyen utat kell bejárnia, milyen fejlődési lépcsőn áll jelenleg és merre kell továbbmennie. Ennek az útnak az egyengetése a mi feladatunk! Versenyeinken, bemutató edzéseinken szeretettel várjuk a szülőket, legyenek jelen, szurkoljanak, álljanak közénk a futóedzések alatt vagy használják vadiúj konditermünket, ahol még edzéstervekkel is tudunk segíteni. Tisztelettel kérjük őket ugyanakkor arra, hogy az edzéseken csendes megfigyelőként  vegyenek részt, ne adjanak a utasításokat, tanácsokat a gyerekeknek és ne tegyenek túlzó elvárásokat a vállukra! A versenyek során a sportszerű szurkolás alapvető kritérium, erre nem is kell külön kitérnünk. A gyerek-edző-szülő hármas együtt gondolkodása és közös munkája mindannyiunk érdeke. A fiatalból így válhat jó sportoló és jellemes, egyenes, határozott ember, az edző eredményes munkájának gyümölcsét láthatja a gyerekben a szülő pedig büszke lehet önmagával harmóniában lévő, sikeres és egészséges fiára, lányára. Így ér össze a kör.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy legyünk tekintettel egymásra!

Köszönjük!

 

 

 

Last modified on 07 júl. 2015