Sport és tanulás kapcsolata - avagy ép testben ép lélek

„A mozgás adja azt a természetes energiát, amely egyaránt gyógyítja a testet és a lelket- az izmok játékánál semmi sem segíti jobban a szellemi fejlődést. Amikor sportolsz, a tested újjászületik, mert szíved minden dobbanásakor friss életerő áraszt el. A ritmikus izommunka elűzi a stresszt és nem engedi, hogy a feszültség rárakódjon a lelkedre,

.... az összes örömmel végzett mozgás nem más, mint viharfelhőket eloszlató napfény. Tested ritmusa előrébb viszi szellemed, mert figyelése tudatossá tehet.” A. J. Christian

Ép testben, ép lélek – vallották már az ókori görögök is. Már akkor is tudták, hogy test és szellem nem választható el egymástól, és ezt azóta számtalan tudományos kísérlet is bizonyította.

A mozgást nem lehet elég korán kezdeni, hiszen már egy kisgyermek fejlődésében a megfelelő családi és iskolai háttér mellett a legfontosabb az egészség, melynek elengedhetetlen alappillére a rendszeres testmozgás. Az egészséges én-fejlődés alapja, hogy a gyermek megismerje saját testét, képes legyen annak koordinálására. A sok mozgás által nem csak az energiát, a feszültséget vezetik le, hanem minden egyes mozdulatsorral – legyen szó akár a már ismertek tökéletesítéséről, vagy újabbak elsajátításáról – ügyesebbé, magabiztosabbá válnak, megismerik mire képesek. Ennek a belső, motiváló erőnek kiemelten fontos szerep a későbbiek során is. Pár évvel később, a kamaszkor újabb próbatétel elé állítja a fiatalokat. Hirtelen megnőnek, megnyúlnak végtagjaik, amit sokan nehezen kezelnek. Ebben a korban is nélkülözhetetlen a mozgás, az izmok megfelelő ütemű növelése, a test feletti kontroll megtartása, az önbizalom megőrzése. És nincs ez másképp felnőtt- és időskorban sem. Testünk és elménk életünk során egyfolytában változik, a rendszeres mozgással azonban a kettő egységét megőrizve, folyamatosan ismerve határainkat ez nem okoz majd gondot, szellemileg frissek és fizikailag aktívak maradhatunk.

Sokakban él az a tévhit, hogy a sportolás a tanulás rovására megy, az edzések miatt nincs idő tanulni, hullafáradtan esik haza a gyerek, holott a mozgás serkenti az agyat. A nagyobb véráramlás által az agy sokkal nagyobb hatékonysággal működik, sokkal könnyebben tanul új információkat és játszi könnyedséggel csatolja azt az eddig tanultakhoz.. A mozgás egyúttal csökkenti a stresszt, pihenteti az elmét, jobb kedvre derít és fokozza a figyelmet is. A rendszeresen sportoló emberek kevésbé fáradtak, hiszen szervezetük hozzászokik a folyamatos terheléshez. Életükben sokkal ritkábban bukkan fel a szorongás, a depresszió.

A rendszerességnek köszönhetően emellett megtanít az idő gazdaságos beosztására, a fegyelmezettségre és a szabadidő hasznos eltöltésére, melyek a tanulmányok során igen hasznosak – legyen szó akár a délutáni házi feladat megírásáról, vagy a későbbiek során egy vizsgaidőszak átvészeléséről. Lehet, hogy olykor áldozatot kell hozni például egy-egy verseny miatt, azt azonban nagyon sokan elfelejtik, hogy a rendszeresen sportolók szinte sohasem hiányoznak betegség miatt az iskolából. Nemegyszer sokkal kevesebbet hagynak így ki a teljes tanévre vetítve, mint azok, akiknek a „a sport nem veszi el az idejét”. 

Aki sportol, az nem csak az edzés pár órájában részesül az áldásos tevékenységéből, a sport ugyanis életmód, pozitívan hat minden területre, így természetesen az iskolában töltött órákra, a tanulási folyamatra is. Könnyedebben veszi a fizikai és szellemi kihívásokat, hiszen erősebb a szervezete, nagyobb az önbizalma és a versenyek által hozzászokik a nyomás alatti teljesítéshez, így nem riad meg egy dolgozat, egy felelés vagy egy vizsga alkalmával sem és képes lesz önmagából a maximumot kihozni a tanulmányai során.

A sport megfelelő önértékelésre nevel, itt csupán ideig-óráig hitetheti el magával bárki, hogy „mekkora király”. Az önámítás azonban hamar véget ér az objektívan mérhető eredmények által. A megfelelő önkritika, önértékelés pedig beépül személyiségbe, és ez a tanulmányok során is óriási előny lehet azokkal szemben, akik még mindig áltatják magukat és csak másokat vagy a körülményeket tudják okolni egy gyengébb eredmény miatt. Szellemi és testi fejlődés tehát karöltve járnak, egyik a másikat támogatva segíti egy fiatal szervezet egészséges gyarapodását. 

Az evezés ráadásul kifejezetten alkalmas sport erre, hiszen majd minden izmunkat átmozgatja és nélkülöz mindenféle agressziót, mely rossz hatással tud lenni egy alakulóban lévő személyiségre, könnyen megmérgezi a szellemet. Ehelyett a kajak-kenu pozitívan hat a folyamatos koncentrációt igénylő egyensúlyozás, a megfelelő ritmus tartása vagy az erőnk adott távon történő beosztása által. 

Ezek persze önmagukban csak szavak, elméletek. Ha szeretnéd Te is megtapasztalni saját bőrödön, hogyan hat a sport a testedre és elmédre, gyere és csatlakozz a Mekler László Ifjúsági, Turisztikai és Sport Egyesület lelkes csapatához! Várunk szeretettel!

Last modified on 07 júl. 2015