Sportoljon a család (is)!

A Mekler László Ifjúsági és Turisztikai Egyesület kajak-kenu szakosztályának ifjú titánjai elnyűhetetlen lelkesedéssel tréningeznek, és töretlen jókedvvel készülnek az újabb és újabb kihívásokra, emellett folyamatosan várják új társaikat a dunavarsányi vízitelepen.

A szuperszónikus sebességgel elindult egyesület nemcsak az ifjak, de családtagjaik számára is élménygazdag programokat kínál szinte az egész évben. Céljuk, hogy a szülők is aktív részeseivé váljanak az egyesület működésének. Ezekről a tervekről kérdeztem a klub egyik motorját, Németh Szabolcs egykori válogatott kenust.

Szabi, szeretném, ha néhány szóban  beavatnál a legújabb fejleményekbe. Mi történt az elmúlt hetekben az egyesület háza táján?

Éppen néhány napja emlékeztünk névadónkra, Mekler Lászlóra. Immár tíz esztendeje, hogy nincs közöttünk az egykori  nagyszerű pedagógus, sportember és víziúttörő-vezető, aki annyi fiatallal szeretette meg a vizek világát, annyi feledhetetlen élményt adott sok-sok gyereknek.  Laci bácsi 1958-ban alapította meg az  1270. sz. Nautilus Vízirajt, amelynek magjára most is nagymértékben támaszkodunk. Az ő szervező munkáját dícsérte a Dunavarsánytól a Fekete-tengerig tartó 1100 km-es maratoni túra, a Duna eredetétől Dunavarsányig tartó út és még rengeteg, a résztvevő fiatalok számára életre szóló kalandot jelentő vízi és szárazföldi kirándulás. Mekler László mindenre megtanította a srácokat, a sátorveréstől a tűzrakásig, amire szüksége lehet az embernek, ha a szabad ég alatt szeretne tábort verni. Úgyis mondhatnám, ez Életre nevelte a nebulókat. Ezt a gazdag hagyományt szeretnénk továbbvinni, mint egy fáklyát.

Azon kívül, hogy fiatalokat edzünk a jövő számára, évente több vizitúrát is szervezünk, ahová nagy szeretettel várjuk a szülőket is. Tartsanak velünk, lássák testközelből, merre járnak csemetéik, lépjenek ők is egy lépéssel közelebb a Természethez. Általában három komolyabb útra vállalkozunk évente. A tavaszi és az őszi túráink során a ráckevei Duna ág ékkövére, az Angyali szigetre szoktunk látogatni, ahol három napot töltünk. A nagy kirándulásaink helyszíne mindig változó, tavaly a Csepel szigetre mentünk, idén augusztus 1-8. között Bajára evezünk le. Ezeken a túrákon korhatár nélkül mindenki velünk tarthat, csupán annyi kérésünk van, hogy lépjenek be a Nautilus vízicsapat tagjai közé, legyenek a társaink. Ezek a kötetlen kikapcsolódási lehetőségek jó alkalmak lehetnek a csapatépítésre.

Az eddigi kirándulások is fantasztikus hangulatban teltek. Meg kell említenem a tavaly év végi Hármashatár-hegyi túránkat, ahol azt hiszem mindenki megtalálta a számítását. Aki akart futott, aki akart sétált. A hangsúly azon volt, hogy együtt legyen a csapat. Ezeken a közös családi programokon jobban megismerhetjük egymást. Itt ismerhetnek meg az ősök engem, mint edzőt, nevelőt egy kicsit jobban, van időnk beszélgetni. Nyilvánvaló, hogy így sokkal inkább el tudnak fogadni, mintha csak az edzések alkalmával találkoznánk. Ráadásul én is nagyon fontos dolgokat tudok meg a srácokról, amelyekre figyelnem kell a velük való foglalkozás, a tréningek során.  Így alakul ki az igazi, összetartó közösség, ami alapja az egésznek, amit csinálunk. 

Ha jól tudom azokra is gondoltok, akik messzebbről hozzák a gyerekeket edzésre, és így végigvárják az tréningek végét. 

Így van. Sok szülő beáll közénk a futóedzéseken partnernek, erre természetesen adott a lehetőség, sőt örülünk neki, ha minél többen rójuk a köröket. Nemrégiben csináltunk egy kisebb erősítő termet, ahol kondizhatnak a szülők, amíg a csemete lapátol. Igény szerint akár én, akár az edzőkollégák is segítenek edzéstervekkel. A tavaly ősszel megszervezett vízimentő oktatáson is jelen voltak a gyerekek szülei, ahol rendkívül sokat tanultunk arról, hogy mit kell csinálni ha baj van, és arról is, hogy mit csináljunk hogy ne legyen baj! 

Ha jól sejtem, ezen kívül is van még valami a tarsolyotokban! 

Valóban van egy komolyabb tervünk is, ami nem is annyira terv, néhány héten belül elindul edzőközpontünk nagytermében az Egészségház, ahol többek között pilates és jógaoktatás várja nemcsak a szülőket, hanem minden varsányi lakost, aki szeretne egy kicsit mozogni, tenni valamit az jobb testi-lelki kondícióért. Egy előadássorozat is tervben van, amelyik az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket bővíti az érdeklődők számára, továbbá egyéb kiegészítő tevékenységek pl. masszázs beindítását is tervezzünk Egészségházunkban.

Úgy tűnik, a mekleresek nem fogynak a ki a kreatív ötletekből, ami pedig még fontosabb, a terveket mindig tettek is követik. Aki nem szeretne kimaradni ezekből az élményekből, érdeklődjön a  részletekről a dunavarsányi edzőtelepen! 

 

Last modified on 07 júl. 2015