MLITSE szuperszónikus indulása beszámoló Featured

14847 19 márc. 2014
(0 votes)

Ötödik sebességben a Mekler László ITSE kajak-kenusai  

Igazán mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött a Mekler László Ifjúsági és Turisztikai Egyesület kajak-kenu szakosztálya. A tavasz elején létrehozott közösségben 6 fiatallal indult a munka, ma pedig már 70 elhivatott, ígéretes tehetség dolgozik Németh Szabolcs válogatott kenus kezei alatt. Az MTK és a Merkapt SE egykori versenyzője régóta dédelgetett álmát valósította meg.

Rengetegszer edzőtáboroztunk aktív koromban Dunavarsányban, és már akkor sem értettem, hogy itt ez a csodálatos víz, ami az ország legjobb versenypályája, és egy kivételt leszámítva (szigethalomi Kis-Dunai Sportegyesület) nincs saját szakosztálya, csak túrázók és a válogatottak használják. Némi tervezgetés után úgy döntöttünk, hogy belevágunk és tető alá hozunk egy olyan egyesületet, ahol fiatalokat képezhetünk a jövő magyar válogatottjai számára. Az ötletgazdák hatalmas elánnal vetették magukat a munkába, és szinte pillanatok alatt létrehozták az egyesületet. Megkönnyítette az indulást, hogy jelentős részben támaszkodhattak az 1270. sz. Nautilus Vízicsapat és a tíz esztendeje működő Mekler László Ifjúsági és Turisztika Sportegyesület meglévő magjára és eszközeire, többek között a négy- és hatüléses indiánkenukra, amelyek a legoptimálisabbak a kezdők gyakorlásához. 

A velenceiektől gyakorlóhajókat, kenukat és kajakokat is kaptunk, de meg kell említenem a szövetség vezetésének önzetlenségét is. Hálával tartozunk Csabai Edvin szakmai igazgatónak, dr. Ábrahám Attilának, a korábbi főtitkárnak és  Schmidt Gábornak, a szövetség  jelenlegi első emberének, akik nagyban segítették az indulásunkat - mondja Szabolcs. Az alapok lefektetését követően a március 28-29-én megrendezett "A sport szigete, a sziget sportja" dunavarsányi rendezvényen már be is mutatkozott a szakosztály,  sok fiatallal ismertették meg a vízisportok adta örömöket. (1. kép - sportágválasztó)

Április 5-től heti két alkalommal hivatalosan is elkezdődtek az edzések, a hónap végére már tíz ifjonc látogatta szorgalmasan a tréningeket. Május elején a nyári napközistábor került meghirdetésre, majd  több általános iskolában is tartottak toborzást. A hónap utolsó napján pedig már az első megmérettetésen is átesett a csoport, hiszen az Országos Diákolimpián egy ezüst, egy bronz érmet és egy 5. helyet szereztek az alig két hónapja gyakorló gyerekek. Kalapemelést érdemel a nem mindennapi teljesítmény! A mekleresek azonban nem álltak meg! A nyarat az I. Mekler László SuliSárkány Kupával nyitották, amely hatalmas sikert aratott a fiatalok körében. A rendezvény fővédnöke Kozmann György olimpiai kenus volt, a műsorvezető szerepét pedig Molnár Andrea versenytáncos vállalta, akit a Szombat esti láz szereplőjeként és a Celeb vagyok, ments ki innen showműsor nyőzteseként is ismer a nagyközönség. Andrea Mekler Lászlónak, az egyesület névadójának unokája, aki annak idején rengeteg fiatallal szerettette meg a vízitúrázást Dunavarsányban. Folláth Vivien kajakos világbajnok kormányosként segítette az egyik csapatot. Vivien a szakág másik edzője Németh Szabolcs mellett, ő természetesen a kajakosokkal foglalkozik. Munkájukat Kolozsvári Tamás többszörös kajak serdülő és ifi országos bajnok segédedző támogatja. A nyári táborozás kiváló hangulatban telt  a nebulók a természet eleven közelségében hódolhattak a vízi sportoknak. A július végén megrendezett  első országos bajnokságot 2 ezüsttel, egy 4., egy 7. és 8. helyezéssel zárta az egyesület. Szeptember 14-én az Országos Sárkányhajó versenyen a 7-8 korosztályban ezüstérmet, a 4-5-6 korosztályban egy bronzérmet és egy 6. helyet gyűjtöttek be a kis sárkányok. A II.Mekler László SuliSárkányok versenyét Pulai Imre olimpiai- és többszörös világbajnok is megtisztelte jelenlétével. 

A kajak-kenu sportág hagyományos dunakanyari, téli futónapjától, a Nagy Hideg-hegy futástól a mekleresek sem maradhattak távol, fiataljaik meghódították a 864 méteres csúcsot. Az egyesület karácsonyi évzárója, amit a 1270. számú Nautilus vízicsapattal közösen  tartottak, már az évi visszaemlékezés jegyében telt, ahol közösen idézték fel a szebbnél szebb közös pillanatokat. December 7-én a törökbálinti uszodában a Mikulàs medencès sàrkànyhajó versenyen a  varsányiak taroltak, 5 futamból 5 győzelemmel emelkedtek ki a mezőnyből. Az egyesület páratlanul gyors fejlődéshéz természetesen nélkülözhetetlen volt a sok-sok jószándékú, segítő jelenléte. Nagy köszönet illeti az ifjak szüleit és a Nautilus Vízicsapat magját, akik időt és energiát nem kímélve működnek közre a közösség mindennapjaiban. Együd Gábor, a Suzuki Ház tulajdonosa jóvoltából a közösség egy 7 szemèlyes autót és egy vadonatúj hajószállító vontatót kapott ajándékba, a FÉMALK Zrt. és Szentes Zsolt cégvezető révén pedig anyagi támogatásban részesültek, amelyből  új hajókat tudtak venni.

Rendkívül büszke vagyok ezekre a lányokra és fiúkra, hiszen alig fèl ève edzünk együtt, de máris rengeteg örömet szereztek mindannyiunknak! Annak idején én azért választottam ezt a sportot, mert szabadnak érezhettem magam a vízen, és páratlan volt az az erős közösségi érzés, ami a kenusok között fiatalként fogadott. A napokban előkerült egy régi feljegyzésem, amiben arról írtam, hogy “mindenki, aki benne van a sportágban egy közösség tagjai is. Mi, akik együtt sportolunk, még ha más egyesülethez is tartozunk, a legjobb barátok vagyunk...Ellenfelek a pályán, de szükség esetén az élet minden területén segítjük egymást. Fantasztikus dolog azzal a tudattal versenyezni, hogy nem vagy egyedül.” Ugyanezt látom most a gyerekeknél, tehetségüktől függetlenül vállvetve küzdenek egymásért, egymás mellett. Üdítő ezt látni és átélni nekem, mint edzőjüknek. Megdöbbentő számomra, hogy milyen hihetetlen gyorsan fejlődnek, szinte égnek a tettvágytól és sikerre éhesek. Ez a szemükben csillogó küzdőszellem feltölt engem is, napról napra, mint egy elemet. Szentül hiszem, hogy ezek között a srácok között ott vannak a jövő olimpiai bajnokai! - zárja a beszélgetést Németh Szabolcs, aki kiemelte még, hogy minden érdeklődőt szeretettel várnak a dunavarsányi edzőtelepen, a Domariba szigeten, ahol akár őt, akár Folláth Vivien edzőt, vagy Kolozsvári Tamás segédedzőt is kereshetik az érkezők.

Mit lehetne még ehhez hozzátenni? Így tovább, hajrá Srácok, Hajrá Mekler!

Last modified on 07 júl. 2015